Naslagwerk

Het belang van extra vitamine D in de herfst en winter.

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en een goede werking van onze spieren. Het bevordert namelijk de opname van de mineralen calcium en fosfor in ons lichaam. Vitamine D zorgt ook voor een goedwerkend immuunsysteem waardoor we beter bestand zijn tegen allerlei virussen. Verder voorkomt het ontstekingen van de luchtwegen, voorkomt het depressie en vermindert het lage rugklachten.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Onder invloed van zonlicht wordt het aangemaakt in onze huid. Ongeveer twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D moeten we op die manier binnen krijgen, een derde komt uit voeding.

 

Het verschil tussen vitamine D2 en D3.

Er zijn 2 soorten vitamine D.

Vitamine D2 is een plantaardige vitamine en komt vooral voor in sommige paddenstoelen. D2 wordt minder makkelijk opgenomen door ons lichaam maar kan wel voor een aanvulling zorgen. Vitamine D3 komt uitsluitend voor in dierlijke producten zoals vlees, vis,eieren en zuivel. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen te weinig vitamine D. Uitzonderingen hierop zijn vette vissoorten als paling, zalm en makreel.

 

Hoe voorkom je een tekort aan vitamine D.

In ons gematigd klimaat lopen we snel de kans om een tekort aan vitamine D op te bouwen. Nu de zomer voorbij is en de dagen steeds korter worden, krijgt onze huid niet de kans om onder invloed van zonlicht de dagelijkse benodigde hoeveelheid aan vitamine D aan te maken. Als je dan ook nog vegetariër bent, niet van (vette) vis houdt of een donkere huidskleur hebt, is de kans op een tekort nog groter.

Vroeger dacht men dat mensen in de herfst somber werden omdat ze de zomerse temperaturen misten. Dat is deels natuurlijk waar, vrijwel iedereen is vrolijker met mooi weer. Maar mensen worden niet somber omdat ze de warmte missen, ze worden somber omdat de huid geen vitamine D aan kan maken zonder zon. Door dit tekort ontstaat de zogenaamde winterdepressie.

 

Dus, voel jij je somber? Heb je vaak last van lage rugklachten? Gaat het niet goed met je gebit of heb je last van bloedend tandvlees? Pik je ieder griepje of verkoudheid mee of heb je problemen met je luchtwegen?

Ik kan, met behulp van de Quantum Analyzer, meten of jij ergens een tekort of juist overschot aan vitamines opgebouwd hebt. Aan de hand van de uitslag krijg je een voedingsadvies op maat of we kunnen kijken of het 3Care voedingsprogramma geschikt voor jou is. Dit is een programma wat je lijf helpt zichzelf te herstellen door middel van gezonde voeding en eventueel natuurlijke voedingssupplementen.

Bel mij dan voor een afspraak op nummer 0655 182 128.

 

Ben je aanvullend verzekerd voor alternatieve geneeswijzen dan kan het zijn dat mijn consulten (gedeeltelijk) vergoed worden. Neem contact op met je ziektekostenverzekeraar om te kijken of jij in aanmerking komt voor vergoeding.