Voedingsanalyse

Voedingsanalyse

Je bent wat je eet. Zo is het. Hetgeen voor mij de ogen opende is het feit dat alles wat je vandaag opeet, bepaalt hoe je er de dag van morgen uitziet. Niet alleen het fysieke aspect geldt hierbij maar ook vooral hoe je je voelt.

Dit betekent dat je door de juiste voedingskeuzes te maken invloed kan hebben op je uiterlijk. Gezond van binnen is gezond van buiten. Op celniveau betekent dit, dat je de cellen van je organen (maag, lever, huid o.a)  kan regenereren binnen een jaar tijd. Aan anti-aging kun je zelf werken, nu op dit moment (zonder cosmetische ingrepen).

Daarom begrijp je waarom het zo belangrijk is om een grondig inzicht in je voedingspatroon te hebben. De basis van een vitaliteit en je leefstijl  te optimaliseren. 

Waarom dieten niet werken 

De meeste diëten zorgen voor een verlaging van het metabolisme (=stofwisseling), onder andere als gevolg van de zeer geringe calorie inname. Verlaging van het metabolisme betekent dat we in rust minder calorieën verbranden. Heel tegenstrijdig dus als je bedenkt dat het doel van het dieet ‘afslanken’ is.

Het lichaam probeert vervolgens wanhopig te overleven door het metabolisme efficiënter te maken. Dat gebeurt o.a. door de hoeveelheid spiermassa te verminderen en de voeding zoveel mogelijk als vet op te slaan; een reserve voor nog ‘slechtere’ tijden. De hoeveelheid spiermassa is de belangrijkste graadmeter voor het metabolisme. Vergelijk dit met bijvoorbeeld een kachel. Hoe groter de kachel hoe meer er verbrand kan worden.

M.a.w. de bodycomposition wordt door de diëten negatief beïnvloed, het vetpercentage gaat omhoog en de spiermassa omlaag. Oftewel, we verliezen misschien wel wat lichaamsgewicht maar zien we er op het strand slechter uit.

"Losing weight is the wrong goal. You should forget about your weight and instead concentrate on shedding fat and gaining muscle!”

Daarnaast krijgt het lichaam tijdens een dieet meestal te weinig waardevolle voedingsstoffen binnen. Dit bezorgt het lichaam een soort van chronische stress. Zoals we later zullen zien heeft chronische stress een negatief effect op de hormonale balans en dus ook op het afslankproces. 

Dit verklaart waarom 98% van de diëten niet het gewenste resultaat brengen en al helemaal geen blijvend resultaat opleveren. Vroeg of laat stopt men met het dieet, meestal omdat men zich te slecht voelt om het dieet levenslang vol te houden. Het lichaam zal direct alle tekorten weer aanvullen, vermeerderd met ‘wat extra’ voor het geval er binnenkort weer van die ‘slechte tijden’ aanbreken. Ook wel het ‘jojo-effect’ genoemd. Het is dus belangrijk om niet naar iemands gewicht maar naar zijn of haar bodycomposition te kijken.

Tegenwoordig is er veel informatie op het internet te vinden over wat een goed of slecht, gezond of ongezond gewicht zou zijn. De waardes die worden aangegeven lopen enorm uiteen. Ook zijn de tabellen in vergelijking met 20 jaar geleden naar boven aangepast. Zelfs op het consultatiebureau waar het lichaamsgewicht van baby’s en peuters in kaart wordt gebracht zijn de groeicurven van het gewicht naar boven bijgesteld!?

De reden van de aanpassing van deze waardes is dat het gemiddelde lichaamsgewicht van zowel baby’s tot volwassenen de afgelopen jaren is toegenomen. Indien de waardes en curven niet zouden zijn aangepast dan zou de grote meerderheid te zwaar worden bevonden. Maar wat is een goed, gezond vetpercentage?

Onderstaande tabel geeft een indicatie van het vetpercentage t.o.v. gezondheid en vitaliteit.

 Vet% manVet% vrouw
Zeer gezond < 10 < 15
Gezond 10 - 15 15 - 20
Gemiddeld 15 - 20 20 - 25
Ongezond 20 - 25 25 - 30
Zeer ongezond > 25 > 30