Naslagwerk

Propolis, een natuurlijk antibioticum.

De zomer is ten einde en je hoort het al weer overal om je heen, hoesten, proesten en gesnif... Verkoudheid of griep ligt op de loer. Je zou natuurlijk gelijk naar paracetamol, ibuprofen of anti-grippine kunnen grijpen, maar deze richten, naast hun werking, ook nogal wat schade aan. Ze zijn bijvoorbeeld slecht voor maag en darmen. Ze doden niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. En die goede bacteriën heb je nou juist zo hard nodig om je immuunsysteem op peil te houden.

 

Probeer eens propolis. Propolis is een natuurlijk antibioticum, wat gemaakt wordt door bijen.

Het is een is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen. Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. De kleur van propolis varieert per bron, maar donkerbruin komt het meest voor. Rond kamertemperatuur is propolis kleverig, maar bij lagere temperaturen is het hard en broos.

Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig antibioticum; het werkt (selectief) bacterie- en schimmeldodend.

Propolis is een bron van vitaminen en mineralen en je kunt het preventief gebruiken om je weerstand te verhogen. Voeg dagelijks een paar druppels toe aan een glas water en je voorkomt of geneest verkoudheid en griep.

Propolis is verkrijgbaar bij de betere drogist, reformwinkel of direct bij de imker via internet.

Zoals gezegd is het een lijmachtige, plakkerige substantie. Het is dan ook aan te raden om het water met propolis met een rietje te drinken. Santé!