Vetten

Geplaatst door op in Naslagwerk
  • Lettergrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5236

Vet of lipiden komen van het Griekse woord lipos wat vet betekent. Vloeibare vetten worden olie genoemd en niet vloeibare vetten worden gewoon vet genoemd. Vetten (9 calorien / gram) leveren meer dan twee maal zo veel energie dan eiwitten en koolhydraten (4 calorien / gram).

De laatste 15 jaar heeft iedereen de indruk gekregen zoveel mogelijk vetvrij of vetarm te moeten eten. Het probleem is echter dat het lichaam vetten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Vetten hebben veel belangrijke functies waaronder o.a.:

  • opslag energie
  • ondersteuning huid
  • isolatie van het lichaam
  • onderdeel van elke celmembraan
  • bouwsteen myeline
  • bescherming van de organen
  • bouwsteen voor hormonen en de hersenen

Vetzuren zijn de bouwstenen van vet. We onderscheiden verzadigde (boter), enkelvoudig onverzadigde (olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetzuren (visolie, lijnzaadolie).

In het hedendaagse voedingspatroon komen relatief (te)veel verzadigde vetten voor en relatief weinig (meervoudig) onverzadigde vetten. 

“Health is not approached as a science but as an industrie”

Omega 3 en omega 6 (meervoudig onverzadigd) worden de zogenaamde essentiële vetzuren genoemd. Dat wil zeggen dat deze vetzuren voor moeten komen in onze voeding omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Als we het gemiddelde voedingspatroon vergelijken met het voedingspatroon van onze vroegere voorouders dan valt direct op dat wij relatief weinig omega 3 vetzuren binnen krijgen.

Als we onze hedendaagse voeding bekijken is het zeer waarschijnlijk dat we een tekort hebben aan met name omega 3 vetzuren. Het supplementeren van omega 3 in de vorm van visolie is in veel gevallen dan ook aanbevolen.

“Then there are Centenarian studies.....They all have low triglycerides for their age. And they all have relative low insulin”

Het supplementeren van visolie (dierlijke vorm van omega 3) heeft de voorkeur boven de omega 3 van plantaardige oorsprong omdat de plantaardige vorm nog omgezet moet worden naar DHA en EPA.

Enkele eigenschappen van Omega 3 vetzuren zijn;

  • Visolie bevat de bestanddelen EPA en DHA die zorgen voor een verminderde vetopslag in vetcellen.
  • Visolie activeert de ‘vetverbrandings’ genen.
  • Omega 3 is essentieel voor energieproductie
  • Visolie deactiveert de ‘vetopslag’ genen
  • De DHA in ‘visolie’ heeft de mogelijkheid om een verhoogde bloeddruk te verlagen.
  • Visolie verhoogt het gebruik van de hoeveelheid opgeslagen vet in de vetcellen.
  • Visolie zorgt voor verminderde ontstekingsverschijnselen als gevolg van bijvoorbeeld fysieke training.
  • Omega 3 verbeterd de huidconditie
  • Visolie zorgt voor afname van pijn als gevolg van verminderde ontstekingsverschijnselen.
  • Omega 3 is essentieel in de absorbtie van vet-oplosbare vitaminen
  • De EPA in visolie reguleert de bloedvoorziening in de hersenen welke noodzakelijk is voor onder andere een goede focus.
  • Omega 3 is essentieel voor gezonde gewrichten
  • Visolie verhoogt de hoeveelheden serotonine (gelukshormoon) in het lichaam. Hierdoor kan visolie de kans op depressies en paniekaanvallen verminderen.
  • Omega 3 verbeterd het zuurstoftransport
  • Visolie kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
  • Omega 3 verbeteren de groei
  • Visolie is een perfecte ‘stress fighter’. Het vermindert de productie van de diverse stresshormonen. Dit betekent dat bij eenzelfde hoeveelheid stress minder stresshormonen zullen worden geproduceerd.
  • Omega 3 verhoogt de stofwisseling
  • Omega 3 verbeterd de insuline gevoeligheid van de cellen

Omega 3 vetzuren zijn zoals je kunt zien de ‘missing link’ in een optimaal voedingsprogramma. Of het nu gaat om afvallen, aankomen, vitaliteit of betere prestaties, ‘omega 3’ vetzuren zijn één van de hoofdrolspelers. Zonder ‘omega 3’ vetzuren is het optimaal functioneren van het menselijk lichaam onmogelijk.

Een beperkte inname van deze vetzuren zal dan ook leiden tot diverse problemen in het lichaam. Aangezien de meest mensen zoals gezegd tegenwoordig te weinig essentiële vetzuren en met name ‘omega 3’ vetzuren via hun voeding binnen krijgen is supplementeren vaak wenselijk. 

“High-dose Pharmaceutical-grade fish oil is as close to a medical miracle as we will see in the 21st century”

Supplementeren met vloeibare ‘visolie’ of capsules is een zeer eenvoudige manier om de benodigde essentiële vetzuren dagelijks binnen te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer weer de fantastische eigenschappen van dit supplement aan.

Reageren uitgeschakeld door auteur.