Vet of lipiden komen van het Griekse woord lipos wat vet betekent. Vloeibare vetten worden olie genoemd en niet vloeibare vetten worden gewoon vet genoemd. Vetten (9 calorien / gram) leveren meer dan twee maal zo veel energie dan eiwitten en koolhydraten (4 calorien / gram).
De laatste 15 jaar heeft iedereen de indruk gekregen zoveel mogelijk vetvrij of vetarm te moeten eten. Het probleem is echter dat het lichaam vetten nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Vetzuren zijn de bouwstenen van vet. We onderscheiden verzadigde (boter), enkelvoudig onverzadigde (olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetzuren (visolie, lijnzaadolie).
In het hedendaagse voedingspatroon komen relatief (te)veel verzadigde vetten voor en relatief weinig (meervoudig) onverzadigde vetten.
“Health is not approached as a science but as an industrie”
Omega 3 en omega 6 (meervoudig onverzadigd) worden de zogenaamde essentiële vetzuren genoemd. Dat wil zeggen dat deze vetzuren voor moeten komen in onze voeding omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Als we het gemiddelde voedingspatroon vergelijken met het voedingspatroon van onze vroegere voorouders dan valt direct op dat wij relatief weinig omega 3 vetzuren binnen krijgen.
Als we onze hedendaagse voeding bekijken is het zeer waarschijnlijk dat we een tekort hebben aan met name omega 3 vetzuren. Het supplementeren van omega 3 in de vorm van visolie is in veel gevallen dan ook aanbevolen.
“Then there are Centenarian studies.....They all have low triglycerides for their age. And they all have relative low insulin”
Het supplementeren van visolie (dierlijke vorm van omega 3) heeft de voorkeur boven de omega 3 van plantaardige oorsprong omdat de plantaardige vorm nog omgezet moet worden naar DHA en EPA.
Omega 3 vetzuren zijn zoals je kunt zien de ‘missing link’ in een optimaal voedingsprogramma. Of het nu gaat om afvallen, aankomen, vitaliteit of betere prestaties, ‘omega 3’ vetzuren zijn één van de hoofdrolspelers. Zonder ‘omega 3’ vetzuren is het optimaal functioneren van het menselijk lichaam onmogelijk.
Een beperkte inname van deze vetzuren zal dan ook leiden tot diverse problemen in het lichaam. Aangezien de meest mensen zoals gezegd tegenwoordig te weinig essentiële vetzuren en met name ‘omega 3’ vetzuren via hun voeding binnen krijgen is supplementeren vaak wenselijk.
“High-dose Pharmaceutical-grade fish oil is as close to a medical miracle as we will see in the 21st century”
Supplementeren met vloeibare ‘visolie’ of capsules is een zeer eenvoudige manier om de benodigde essentiële vetzuren dagelijks binnen te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer weer de fantastische eigenschappen van dit supplement aan.