Naslagwerk

Eet jij wel genoeg vezels?

Probeer eens lijnzaad/chiazaad pudding.

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het zijn kleine zaadjes met een nootachtige, enigszins bittere smaak. Dit maakt ze multifunctioneel. Je kunt lijnzaad toevoegen aan je pap, smoothie of salade. Ook als je koekjes of brood bakt, past lijnzaad daar prima in.

Lijnzaad is rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3 vetzuur.

 

En dat is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.

  

Lijnzaad wordt vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang omdat het zeer rijk aan vezels is. Ook heeft lijnzaad een reinigende werking op de darmen en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.

 

Chiazaad is afkomstig van de Mexicaanse muntplant Chia. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes. Ook chiazaad is rijk aan goede voedingsstoffen. Het bevat eiwitten, antioxidanten, calcium, kalium, ijzer, foliumzuur, omega-3-vetzuren en borium. Het verlaagt de kans op botontkalking, is goed voor hart- en bloedvaten, verbetert de stoelgang en vertraagt het verouderingsproces. Het zit boordevol vezels wat ook weer zorgt voor een verzadigd gevoel en bevat veel antioxidanten die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.

 

Benodigdheden voor 2 tot 3 porties:

Een blikje kokosmelk 400ml

2 eetlepels gebroken lijnzaad (gebroken lijnzaad verteer je beter dan heel lijnzaad)

2 eetlepels chiazaad

Stevia naar smaak

 

Doe alle ingrediënten in een maatbeker of weckpot, roer goed door en zet een nacht in de koelkast.

Hierdoor dikt het in tot een soort pudding.

Voeg je favoriete fruit toe en je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt. Eet smakelijk!

Je kunt in plaats van de kokosmelk ook een (plantaardige) yoghurt gebruiken.

 

Controleer na het eten wel even je gebit. Vooral de chiazaadjes kunnen nogal eens tussen je tanden blijven zitten....