Naslagwerk

Visolie en het belang van essentiële vetzuren.

Visolie en het belang van essentiële vetzuren.

Voor een optimale gezondheid hebben we de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6 nodig. Ons lichaam kan deze vetzuren, in tegenstelling tot omega-9, niet zelf aanmaken dus moeten we ze via voeding binnen krijgen.

 

Het verschil tussen omega-3, omega-6 en omega-9

Ons lichaam bestaat uit biljoenen cellen, die weer onder te verdelen zijn in meer dan 200 soorten (huidcellen, oogcellen, hersencellen etc.) Om optimaal te functioneren moeten deze cellen 'berichtjes' naar elkaar versturen en ontvangen. Omega-3 zorgt er voor dat onze cellen soepel blijven waardoor ze beter met elkaar communiceren. Omega-3 regelt onze bloeddruk, versterkt ons immuumsysteem en werkt sterk ontstekingsremmend. Daardoor is het misschien wel de belangrijkste van de omega's. Ontstekingen staan namelijk aan de basis van veel chronische ziektes (bijvoorbeeld reuma, ziekte van Crohn) Verder ondersteunt omega-3 het reparatieproces van onze cellen waardoor je minder kans hebt op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, Alzheimer, artritis en hersenbloedingen. Onze hersenen bestaan voor tweederde uit vetzuren, dus je begrijpt hoe belangrijk het is dat we vetzuren binnen krijgen. Studies wijzen ook uit dat omega-3 helpt bij angsten en depressies en het speelt een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing. Omega-3 zit in vette vis, schaal- en schelpdieren, lijnzaad, walnoten en visolie.

 

Zonder omega-6 kan omega-3 niet optimaal functioneren. Omega-6 werkt ook ontstekeingsremmend, mits in juiste verhouding met omega-3. Is er te veel omega-6 in je lichaam aanwezig dan werkt het juist ontstekingbevorderend. Omega-6 zit in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sojaolie en maisolie, maar niet in olijfolie.

 

Omega-9 kan ons lichaam zelf aanmaken en wordt daarom niet als essentieel beschouwd. Ook zit het in dierlijke vetten en plantaardige oliën, met name in olijfolie. Bijzonder is dat de olie die door onze huidklieren aangemaakt wordt, dezelfde omega-9 bevat als olijfolie. Omega-9 kan door ons lichaam gebruikt worden als vervanger van omega-3 en omega-6, maar het is niet de ideale vervanger. Uiteindelijk zullen we er last van krijgen als we een chronisch tekort aan omega-3 en omega-6 hebben.

 

Een juiste balans tussen deze vetzuren.

In de afgelopen 40-50 jaar zijn er grote veranderingen geweest in ons dagelijkse voedselinname. We zijn veel meer plantaardige oliën gaan gebruiken (bomvol omega-6) en eten elke dag te veel bewerkte voeding. Dit bevat weinig tot geen omega-3 en te veel omega-6 vetzuren. Dit komt bijvoorbeeld doordat veel van het vlees wat we tegenwoordig eten afkomstig is van dieren die ook bewerkte voeding krijgen. Zelfs gekweekte vis bevat te veel omega-6 vetzuren en een zeer laag gehalte aan omega-3. De verhoudingen kloppen daardoor niet meer. Onderzoek heeft bevestigd dat ons dieet momenteel ongeveer 25 keer zoveel omega-6 bevat als omega-3. Wetenschappers zijn het er over eens dat een goede verhouding voor onze gezondheid eigenlijk 1:2 en maximaal 1:4 zou moeten zijn.

Door bewerkte voeding zo veel mogelijk te mijden (pakjes, zakjes en kant-en-klaar maaltijden) creëer je al een betere balans tussen omega-3 en omega-6, maar voor een optimaal resultaat is dit vaak niet voldoende. Een goede visolie kan dan uitkomst bieden.

 

 Visolie is een voedingssupplement dat veel essentiële omega-3 vetzuren bevat. Om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen, zou je minimaal twee keer per week vette vis moeten eten. Heel veel mensen lukt dit niet. Hierdoor ontstaat, zoals gezegd, een onbalans tussen omega-3 en omega-6. Dit zorgt vooral voor (onopgemerkte) ontstekingen in ons lijf die op de lange duur veel schade aan kunnen richten.

Vaak hebben mensen al klachten als pijnlijke spieren en gewrichten, lage rugpijn, vermoeidheid, een slecht geheugen, haarverlies, een droge huid of stemmingswisselingen.

Dus wil jij ook:

 • het risico op hart- en vaatziekten minimaliseren?

 • je ontstekingskans verminderen?

 • een optimale hersenfunctie?

 • het immuunsysteem krachtig ondersteunen?

 • de bloeddruk positief beïnvloeden?

 • een goede spierfunctie?

 • jouw bloedvetten – waaronder cholesterol – in balans brengen?

 • preventief werken aan jouw gezondheid?

 • mentaal stressbestendiger worden?

 • beter slapen?

 • een mooiere huid?

 

Wil je meer weten over deze visolie, bel mij voor een afspraak op nummer 0655 182 128