Naslagwerk

Je bent wat je opneemt, niet wat je eet

Heraclitus, de Griekse filosoof, zei “je kan niet twee maal in dezelfde rivier stappen”. Wat hij hier mee bedoelde was dat een rivier er elke dag hetzelfde uitziet maar dat de rivier elke dag anders is omdat er een oneindige stroom van nieuw water doorheen stroomt. Dit geldt ook voor ons lichaam. Alhoewel er op korte termijn weinig verandering lijkt plaats te vinden in ons lichaam is er een constant proces van afbraak van oude cellen en een opbouw van nieuwe cellen aanwezig.

Vanuit de Quantum Fysica is aangetoond dat 98% van de atomen in ons lichaam binnen een jaar vervangen worden. Ons lichaam heeft bijvoorbeeld iedere 3 maanden een volkomen nieuw skelet. Elke zes weken worden alle levercellen volledig vervangen. De cellen van de maag worden elke vijf dagen volledig vervangen. Elke maand creëren we een volledig nieuwe huid.

Ook de eiwitstructuren in de spieren ondergaan een constant proces van afbraak en opbouw. Zelfs ons DNA is niet hetzelfde als zes weken geleden. Iedere cel in ons lichaam wordt dus constant gerecycled.

"It’s as if you lived in a building whose bricks were systematically taken out and replaced every year. If you keep the same blueprint then it will still look like the same building. But it won't be the same in actuality. The human body also stands there, looking much the same from day to day, but through the process of respiration, digestion, elimination and so forth, it is constantly and ever in exchange with the rest of the world."

Dr. Deepak Chopra

Vanuit een moleculair oogpunt zijn we niet dezelfde persoon die we een jaar geleden waren. Dit een zeer belangrijk concept waarbij we ons realiseren dat de titel ‘je bent wat je eet’ letterlijk genomen kan worden.

Het maakt echter niet uit hoe gezond iemand eet, als het lichaam het niet of nauwelijks opneemt kan het lichaam er niets mee. De belangrijkste schakel in een ‘goede’ voeding is dan ook de opname.

Supplementeren met bepaalde voedingsstoffen kan dus weggegooid geld zijn als iemand niks aan zijn opname probleem doet. Verbetering van de opname zorgt er voor dat iemand minder of geen supplementen meer hoeft te gebruiken. Een ‘wondermiddel’ ter verbetering van de opname van voedingsstoffen is HCL.

Veel mensen en sporters die serieus met hun voeding bezig zijn boeken weinig tot geen vooruitgang. Dit is vaak het gevolg van een beperkte opname van voedingsstoffen. Het is dus belangrijk alvorens met een supplementen programma te starten, er voor te zorgen dat de opname van voedingsstoffen optimaal is.

Testen laten zien dat een beperkte opname onder andere het gevolg is van een tekort aan maagzuur. Eiwitten, koolhydraten en vetten worden niet voldoende afgebroken en dus ook niet opgenomen. Dit geldt tevens voor de diverse vitamines en mineralen in onze voeding maar ook voor supplementen.

Een beperkte opname van voedingsstoffen zorgt ervoor dat de cellen in ons lichaam ondervoed raken. Een vreemde situatie in onze cultuur. Een overvloed aan voedsel en toch ondervoed zijn.

“The problem is that medicine isn’t a science, it is a business”

Een tekort aan maagzuur kan dus leiden tot een tekort aan essentiële vitamines en mineralen. Deze tekorten kunnen veel klachten opleveren, waaronder slaapproblemen als gevolg van een tekort aan zinc en magnesium. Maagzuur is tevens ons primaire verdedigingsmechanisme tegen schadelijke bacteriën.

Een aantal symptomen van een maagzuurtekort:

  • Slechte adem
  • Misselijkheid na het nemen van supplementen
  • Onverteerd voedsel in de ontlasting
  • Opgeblazen gevoel kort na het eten
  • Verminderde eetlust
  • Acné
  • Depressie

In de Verenigde Staten wordt het percentage van volwassenen met een tekort aan maagzuur geschat op 40 á  50%. Overmatige koolhydraatconsumptie, een te traag werkende schildklier, vitamine B tekort, het drinken van koolzuurhoudende frisdranken en het ouder worden zijn enkele voorbeelden die een maagzuur tekort kunnen veroorzaken.

Veruit de grootste oorzaak van een maagzuur tekort is echter stress. Stress kan door veel factoren veroorzaakt worden; werk, relatie, files maar ook fysieke stress / training kan een oorzaak zijn.

Voor het testen van maagzuur wordt gebruik gemaakt van een speciaal testprotocol. Aan de hand van dit testprotocol kan direct iemands persoonlijke ‘maagzuur’ protocol worden samengesteld.